Казвам се Ивайло Райков. Роден съм през 1988 година в град Варна и съм израснал тук. От малък ми е интересно да се занимавам с електроника, електротехника и в частност механика. Този мой интерес е породен от моя баща, който ме е научил на много в тази област. Когато пораснах започнах да се занимавам и с компютърна техника, мрежово оборудване и периферията към тях. През свободното си време обичам да се срещам с приятели, да гледам филми и научно-популярни предавания. Не бих казал, че си падам по спортуването. За сметка на това се интересувам от Формула 1, а от време на време гледам някои футболни мачове.

Средното си образование завърших през 2007 г. в Математическа гимназия "Д-р Петър Берон", гр. Варна. Профилът ми беше математика и немски език. Не бих казал, че тези два предмета ми се отдават много, но за сметка на това бяха много хубави години, прекарани с добри съученици, съпроводени от купони и веселие. С част от съучениците станахме много добри приятели, но за жалост живота ни раздели и не се виждаме толкова често. 

Записах да уча висше образование в "Технически университет" - Варна. От 2007 до 2011 година изучавах Електротехника, специалност Възобновяеми енергийни източници (бакалавър), а от 2011 до 2013 г. учих и за магистърска степен по тази специалност. За тези 5 години в университета освен добрите познанства и приятелства, които създадох, осъзнах че в гимназията съм получил солидна подготовка. Именно поради тази причина нямах проблеми с изпитите по математика за разлика от много мои колеги.

От първи до десети клас посещавах частни курсове по английски език в училища "Европа". Смея да твърдя, че се справям достатъчно добре с езика, а и работата ми в техническите среди ме принуди да усъвършенствам и развивам знанията си по английски език. В същото частно училище изкарах и компютърни курсове (1998-2001г.), в които успях да науча елементарно програмиране и MS Office (Word, Excel, PowerPoint). Именно тези курсове ми дадоха началните знания, които развивам и до ден днешен.

В професионален план най-голям интерес за момента имам към поддръжката на софтуер и хардуер, работа под UNIX базирани системи, изграждане и администриране на мрежи. От 2004-та година се занимавам с асемблиране, ремонт и поддръжка на компютърни конфигурации, а от 2006-та и с лаптопи. От тогава насам съм работил и с много програми за постигане на целите и поставяните ми задачи, но най-използваните от мен са: MS Office (Word, Excel, PowerPoint, Outlook), Photoshop, Dreamweaver, AutoCad. От 2005-та година работя основно под Slackware Linux, но съм запознат и с други дистрибуции. През годините съм администрирал и изграждал различни локални жични и безжични мрежи, а от скоро проявих интерес и към Микротик (не много популярна марка, но с много голям потенциал). Също така мога да спомена, че съм създал няколко уеб-страници, но това не е силната ми страна.

Не мога да не спомена и наученото от висшето си образование. Във ВУЗ-а обогатих познанията си по различни дисциплини - техническо документиране, механика, теоретична електротехника, полупроводникови елементи, икономика и много други. Най-много знания придобих в профилираните ми предмети - Електрически машини и апарати, както и познанията в областта на Възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Магистратурата ми беше съсредоточена основно върху ВЕИ и за два семестъра, успях да науча много за полупроводниковата техника, както и за изграждането на фотоволтаични централи. Други акценти на обучението бяха основите на аеродинамика, ветрогенератори, различните начини на преработка на биомаса. Дипломната ми работа беше на темата "Излседване на система за мониторинг и диагностика на фотоволтаичен парк". По време на направата й, видях колко интересно е човек да се занимава и да изгражда ВЕИ. Въпреки това, в сегашните условия не съм убеден, че ще мога да се развия именно в тази област, поради политиката на България за този вид източници на енергия.

Моят професионален път /курсове и умения/ и някои от нещата, над които съм работил:

 • Курсове по английски език в училище "Европа" (1995-2005). Моето ниво по английски: много добро разбиране и работа с текстове /особено с техническа литература/, добри писмени умения, минимална практика с устния език.
 • Курсове по компютр (1998-2001):
  - основи на компютърния хардуер;
  - работа с MS Windows 95/98 и по-задълбочено с MS Office 97;
  - основи на програмирането и работа с 'LOGO'.
 • Работа и задълбочено изучаване на компютри от 2003 година, Линукс потребител от 2004 г. - много добри познания и опит със Slackware Linux.
 • Диагностика и профилактика на много компютърни системи и различни марки/модели лаптопи:
  - почистване от прах и замърсяваниял;
  - ремонт на захранващи блокове;
  - подмяна на дефектирали компоненти.
 • Инсталация/преинсталация на MS Windows (98, XP, Vista, 7):
  - запазване на данни;
  - инсталиране на необходимите драйвери и нужния за клиента софтуер.
 • Администриране и поддръжка на локален интернет доставчик с 30+ потребителя:
  - инсталация и настройка на Slackware Linux;
  - рутиране;
  - ограничаване на трафик (шейпър);
  - използване на прокси сървър (squid);
  - ограничаване по МАК адрес;
  - DHCP сървър и друг нужен софтуер и настройки.
 • Изграждане на локални компютърни мрежи:
  - окабеляване с UTP/FTP кабели;
  - работа с кримп клещи и инструменти за инсърти;
  - сглобяване на комуникационен шкаф и монтаж на пач-панел;
 • Изграждане на жична/безжична локална мрежа за нуждите на хотел:
  - използване на Микротик рутер;
  - монтаж и настройка на точки за достъп /access points/;
  - хотспот система;
  - ограничения на потребителите.
 • Изграждане на система за видеонаблюдение:
  - кабелна инфраструктура;
  - монтаж на камери;
  - настройка на видеорекордер (DVR).
 • Умения при боравене с поялник.
 • Диагностика и ремонт на различно електрическо оборудване.

Моите интереси и умения, които искам да развивам:

 • Работа в различни аспекти на ИТ технологиите и подобряване на уменията с тях;
 • Задълбочено изучаване, работа и запознаване с компютърните мрежи като MAN, WAN, големи /частни/ компютърни мрежи, VLAN, VPN, управляеми суичове, рутери;
 • Работа с Линукс - сървърно ниво;
 • Уменията ми да се справям с откриване/отстраняване на проблеми при различни електрически устройства и работа със специализирани инструменти като поялни станции.